Een grijns van oor tot oor bij Stichting Sport en Spel Gehandicapten

Publicatie in “Het Kontakt” op woensdag 14 november 2018


Velen kennen Stichting Sport en Spel Gehandicapten uit Andel vooral van de jaarlijkse Truckerdag. Op deze dag toeren ruim honderd toeterende vrachtwagens door de regio met aan boord mensen met een verstandelijke beperking om hen de dag van hun leven te bezorgen. Wat velen echter niet weten, is dat ook gedurende het jaar door Stichting Sport en Spel Gehandicapten allerlei activiteiten worden georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. De Stichting, die al ruim 44 jaar actief is, heeft inmiddels zo’n 110 leden. Ongeveer 80 vrijwilligers toveren iedere week weer een lach op het gezicht van deze leden. En daarmee ook bij zichzelf, want één ding is zeker; dankbaarheid krijg je bij dit vrijwilligerswerk in overvloed.

Met volle teugen
Door het organiseren van wekelijkse activiteiten biedt de stichting mensen met een verstandelijke beperking ontspanning en de mogelijkheid om een sociaal netwerk op te bouwen. Zo kunnen de leden op de woensdagavond bij Fysio-Fitness de Sportclub in activiteitencentrum ’t Rietveld in Sleeuwijk onder begeleiding van een fysiotherapeute sporten in een ontspannen sfeer. Op dezelfde avond wordt er in ’t Buitenhoff in Andel soos gehouden waar onder andere gezellig wordt geknutseld, gezelschapsspellen worden gespeeld, wordt gedanst en wordt gezongen op de karaoke set. Ook op zaterdag is er een programma voor de leden. ’s Ochtends wordt er recreatief gezwommen in zwembad AquaAltena in Andel waar leden kunnen deelnemen aan aqua-aerobics, waterpolo of een demonstratie van duikclub Fantasy Divers. Zaterdagmiddag repeteert de Activo-band in ’t Buitenhoff waarbij leden zich kunnen aansluiten. Door de kleurenmethode is het voor alle deelnemers mogelijk om muziek te maken. De band van zo’n 30 leden treedt regelmatig op in het Land van Heusden en Altena. Daarnaast wordt er gezamenlijk Sinterklaas en Kerst gevierd, en vindt natuurlijk de jaarlijkse Truckerdag plaats waar iedereen met volle teugen van geniet.

Kleine inzet, groot gebaar

Alle activiteiten worden mogelijk gemaakt door de inzet van de vele vrijwilligers. Bij het zwemmen bieden zij één-op-één begeleiding, bij de Activo-band zetten ze de instrumenten klaar en wijzen ze de noten aan en bij de soos doen ze vrolijk mee met alle activiteiten. Met een kleine inspanning kun je als vrijwilliger veel betekenen. Twee uurtjes aanwezig en gezellig zijn is vaak al voldoende om een berg dankbaarheid ervoor terug te krijgen. De leden vliegen je spontaan om je nek van blijdschap voor hetgeen je voor hen realiseert. Jouw inzet en aandacht zorgt er niet alleen voor dat de activiteiten kunnen plaatsvinden, maar ook dat leden met een grijns van oor tot oor naar huis gaan. Ze kunnen nog dagen napraten over hoe jullie samen een wedstrijdje gezwommen hebben, en uitkijken naar het moment dat jullie weer samen muziek gaan maken. Je ziet aan hun gezicht dat ze genieten, iedere keer weer.

Steun en toeverlaat
Ben je nieuwsgierig naar het vrijwilligerswerk bij Stichting Sport en Spel Gehandicapten? Kom gerust laagdrempelig sfeer proeven bij de activiteiten en kennismaken met de leden. Je zult al snel verkocht zijn door alle dankbaarheid die je als vrijwilliger terug krijgt. Vele vrijwilligers zijn dan ook al jaren aan de stichting verbonden, maar ook nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Het enige wat je nodig hebt is feeling met de doelgroep en een dosis oprechte aandacht om uit te delen.

Je wordt een buddy, de steun en toeverlaat van de leden. Jij ziet hun verborgen talent, laat ze genieten en bezorgt ze bovenal leuke dagen die ze zich nog lang zullen herinneren. Je bent trots als iedereen weer met een lach naar huis gaat. Je kunt je aansluiten bij de activiteit die bij jou past en er wordt rekening gehouden met jouw beschikbaarheid. Als blijk van waardering krijg je iedere twee jaar een uitnodiging voor een leuke vrijwilligersavond.

Enthousiast? Neem dan gerust contact op met het Servicepunt Vrijwilligers.

Op zoek naar een leuke klus of zoek je zelf een vrijwilliger?
Bekijk dan onze Vacaturebank (voor de gemeenten Geertruidenberg, Werkendam en Woudrichem) of kijk op de website van Vrijwilligerscentrale Aalburg (voor de gemeente Aalburg). Schroom ook niet om contact met ons op te nemen, je bent van harte welkom!

Meer inspirerende verhalen