Leerlingen doen hun maatschappelijke stage net even anders

Leerlingen van de middelbare school doen hun maatschappelijke stage net even anders

Tijdens de voorjaarsvakantie hebben twee leerlingen van het Altena Collega en twee leerlingen van de Schans op een bijzondere wijze invulling gegeven aan hun maatschappelijke stage. Het doel van een maatschappelijke stage is leerlingen op jonge leeftijd kennis te laten maken met vrijwilligerswerk.

De maatschappelijke stageweek was een project van Oog Voor Elkaar in samenwerking met het Servicepunt Vrijwilligers van Trema. Het project Oog Voor Elkaar vraagt aandacht voor het langer thuis kunnen blijven wonen van kwetsbare doelgroepen zoals ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het uitgangspunt van dit project is dat het sociale netwerk en de buurtbewoners van deze mensen een oogje in het zeil houden.

Tijdens de stage week maakten de leerlingen kennis met verschillende kwetsbare doelgroepen. In vier dagen hebben ze bij vier verschillende organisatie meegelopen en meegeholpen. Het was een spannende en leerzame week voor de leerlingen. Zo kregen de leerlingen bijvoorbeeld uitleg over verschillende psychische problematieken, uitgelegd door Gertie Jansen van GGZ.
Vervolgens hebben ze de werkplaats van de dagbesteding ‘Mag Er Zijn’ van Prisma bezocht. Hier kregen ze uitleg over hoe de cliënten deelnemen aan de dagbesteding en waar rekening mee gehouden moet worden. De leerlingen zijn daarna aan de slag gegaan met het maken van een tapasplank. Dit is een van de activiteiten die de cliënten gedurende hun dagbesteding ook doen.

De leerlingen hebben tijdens de stage ook een lunch verzorgd voor ouderen in het ouderensteunpunt ‘de Klimroos’ in Sleeuwijk. Van inkopen tot afwassen en opruimen was in de handen van de leerlingen. De positieve reacties van de ouderen gaven de leerlingen een zeer tevreden gevoel.

Daarnaast hebben de leerlingen ook meegelopen bij de voedselbank. Het sorteren van producten en het klaar maken van de voedselpakketten beschreven de leerlingen als dankbaar werk. Het was flink aanpoten maar ze wisten waarvoor ze het deden.

Op de laatste dag vond er een evaluatie plaats. Aan de hand van een bijgehouden stageboek en gesprekken zijn de leerlingen tot mooie inzichten gekomen. Deze inzichten hebben wij gebruikt voor een evaluatieactiviteit waarbij de leerlingen een passende slogan moesten bedenken of mochten opzoeken. Deze slogan hebben ze later zelf op een shirt gedrukt. De leerlingen mochten de shirtjes meenemen naar huis en namen daarbij een voldaan gevoel mee.

Wil je meer weten over maatschappelijke stages, vrijwilligerswerk of het project Oog voor Elkaar. Neem dan contact op met het Servicepunt Vrijwilligers.

Meer inspirerende verhalen