Stichting Welzijn Pro Seniore: Voor alle ouderen uit de gemeente Aalburg

Publicatie in “Het Kontakt” op woensdag 12 december 2018


Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis. De instroom van ouderen naar zorginstellingen is sinds de jaren tachtig sterk gedaald als gevolg van overheidsbeleid dat zelfstandig thuis wonen stimuleert. Redenen voor het invoeren van dit beleid zijn onder andere de hoge zorgkosten, de toenemende vergrijzing en de personeelstekorten in de zorg. Ook in de gemeente Aalburg zijn de gevolgen van het overheidsbeleid zichtbaar: het aantal thuiswonende ouderen neemt toe. Gelukkig staat Stichting Welzijn Pro Seniore klaar om de belangen voor deze doelgroep te behartigen. Hoewel in eerste instantie de gemeente een belangrijke rol speelt bij het langer zelfstandig thuis wonen, zullen met de start van de nieuwe gemeente Altena vanaf januari 2019 meer werkzaamheden door de Stichting worden overgenomen. Ook wil de Stichting steeds meer nieuwe ideeën van met name ouderen zo mogelijk opnemen in de uitvoering. De rol van Stichting Welzijn Pro Seniore binnen de nieuwe gemeente mag dan ook niet worden onderschat.

Stichting Welzijn Pro Seniore
Stichting Welzijn Pro Seniore heeft als taak het mogelijk te maken dat ouderen in Aalburg zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Om dit te realiseren biedt de Stichting verschillende diensten voor thuiswonende ouderen. Een van deze diensten is sociale alarmering. Wanneer er iets gebeurt geeft het een veilig gevoel als er direct hulp ingeschakeld kan worden. Met één druk op de knop staat de oudere in contact met een professionele zorgverlener van de centrale meldbank van zorglocatie Wijkestein in Wijk en Aalburg die luistert, de situatie inschat en de benodigde hulp inschakelt. Dit kan 24 uur per dag gedurende zeven dagen per week. Voor ouderen die zelf geen warme maaltijden kunnen bereiden of boodschappen kunnen doen is er de mogelijkheid rond het middaguur een warme maaltijd thuis bezorgd te krijgen door de maaltijdservice. Daarnaast is er begeleiding van en naar de dagbesteding beschikbaar, staat de klusjesdienst paraat en wordt gymnastiek voor ouderen aangeboden. Deze opsomming van werkzaamheden is lang niet volledig, maar geeft een indruk.

Het 80-jarigen onderzoek
Om de kwaliteit van het leven van thuiswonende ouderen te kunnen blijven garanderen is het belangrijk om te weten wat ouderen belangrijk vinden. Wat is er volgens hen nodig om deze kwaliteit hoog te houden? Om deze vraag te beantwoorden hebben Stichting Welzijn Pro Seniore en de gemeente Aalburg begin 2018 de handen ineen geslagen. Zij zijn een onderzoek gestart naar de behoeften, verlangens en de levenssituatie van de 80-plussers anno 2018 in de gemeente Aalburg. Interviewkoppels bestaande uit een professional en een vrijwilliger hebben met 147 80-plussers intensieve gesprekken gevoerd om dit te onderzoeken. Dit is ruim 30% van alle 80-plussers van Aalburg. De interviewteams hebben warme gesprekken gevoerd met de doelgroep waarbij vertrouwen de basis vormde voor het delen van feiten en gevoelens. De uitkomsten zijn daardoor intiem en eerlijk en bovenal bevestigend.

Het onderzoek concludeerde dat de 80-plusser in Aalburg over het algemeen zelfstandig, tevreden en actief is, en het verdient om serieus genomen te worden. Daarnaast leverde het onderzoek een aantal concrete aanbevelingen van de 80-plussers op die al snel door zowel de gemeente, als Stichting Welzijn Pro Seniore werden opgepakt. Eén van deze aanbevelingen was het verbeteren van de bestrating. Ouderen moeten veilig op straat kunnen wandelen, met én zonder rollator, rolstoel of scootmobiel. De gemeente heeft meteen actie ondernomen. Er werd uitgezocht om welke straten het ging en aanstalten gemaakt om de bestrating te verbeteren. Ook het benoemen van ouderenadviseurs was één van de aanbevelingen. De Stichting is hier direct mee van start gegaan. Daarnaast is de Stichting druk aan het werk om de kookcursus voor mannen op korte termijn te organiseren en tablet en smartphone ondersteuning aan huis te (laten) bieden.

Vrijwilligers
De Stichting Welzijn Pro Seniore bestaat uit zo’n 150 enthousiaste vrijwilligers die dagelijks klaarstaan voor thuiswonende ouderen in de gemeente Aalburg. De gemeente Aalburg zal ten gevolge van een gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 opgaan in de nieuwe gemeente Altena. Met het starten van deze nieuwe gemeente krijgt de Stichting het drukker met taken die al jaren door een medewerker van de gemeente Aalburg worden uitgevoerd. Denk hierbij aan de mantelzorgondersteuning en de ondersteuning van vrijwilligers in de zorg. De Stichting neemt deze taken graag over omdat vrijwilligers een zeer belangrijke rol in de uitvoering hebben. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook meer dan welkom!

Op dit moment is de Stichting op zoek naar vrijwillige begeleiders van ouderen van en naar de diverse dagopvangadressen. Als begeleider vertrek je samen met de chauffeur in een busje vanuit zorglocatie Wijkestein in Wijk en Aalburg. Je helpt de passagiers met het openen van de deuren, het aandoen van de jas, het in- en uitladen van de rolstoel of rollator en zorgt er bovenal voor dat ze goed aankomen bij de dagbesteding en weer veilig thuis worden gebracht. Door je zo’n 1,5 tot 2 uur per week op een vaste dag en tijd die jou schikt in te zetten, verzet je heel dankbaar werk. Ook met invallers is de Stichting meer dan blij. Zie jij dit wel zitten en ben je vriendelijk en goed ter been? Neem dan gerust contact op met de Vrijwilligers Centrale Aalburg via de onderstaande contactgegevens. Ligt jouw talent meer in het plannen en maken van schema’s? Dan ben je van harte uitgenodigd om te reageren op de vrijwilligersvacature voor Coördinator van de begeleiding van  het vervoer van en naar de diverse dagopvangadressen. Je maakt één keer per twee maanden een planning voor de begeleiders. Met het coördineren ben je gemiddeld een uur per week bezig. Er is voor alle vrijwilligers een (in het kader van het vrijwilligerswerk gereden) kilometervergoeding beschikbaar.

Enthousiast? Neem dan gerust contact op met het Servicepunt Vrijwilligers.

Op zoek naar een leuke klus of zoek je zelf een vrijwilliger?
Bekijk dan onze Vacaturebank (voor de gemeenten Geertruidenberg, Werkendam en Woudrichem) of kijk op de website van Vrijwilligerscentrale Aalburg (voor de gemeente Aalburg). Schroom ook niet om contact met ons op te nemen, je bent van harte welkom!

Meer inspirerende verhalen