Vrijwilligers SeniorWeb helpen senioren digitaal fit te worden

Publicatie in “Het Kontakt” op woensdag 19 september 2018

Computers en internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Jongeren groeien ermee op, maar voor een grote groep senioren is het lastiger om de digitale wereld volledig te begrijpen. Laat staan te beheersen. Doordat het aanbod van de overheid en de commerciële aanbieders steeds meer gedigitaliseerd wordt, kan deze groep senioren in de problemen komen. Banken ontmoedigen het regelen van je bankzaken op papier en sporen aan tot internetbankieren. Steeds meer brievenbussen verdwijnen; Outlook is de nieuwe postbode. Belastingaangifte doen moet digitaal, en daarvoor heb je óók nog een DigiD nodig. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe dat allemaal werkt. Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en staan de vrijwilligers van SeniorWeb voor je klaar om je wegwijs te maken in de digitale wereld.

SeniorWeb Land van Heusden en Altena
SeniorWeb Land van Heusden en Altena is een zelfstandig onderdeel van de landelijke vereniging SeniorWeb en heeft als doel alle senioren uit de regio te laten deelnemen aan de digitale samenleving. De vrijwilligers van SeniorWeb staan voor iedereen klaar: van de prille beginner tot de gevorderde computergebruiker die even ergens vastloopt. Voor een kleine bijdrage kan men met alle relevante vragen terecht tijdens de wekelijkse inloopspreekuren, kan men deelnemen aan computercursussen in kleine groepen van maximaal 4 deelnemers, contact opnemen met de telefonische helpdesk én privé LerenAanHuis aanvragen. Steeds meer ouderen uit de regio zijn al digitaal fit dankzij SeniorWeb.

Voor meer informatie over cursussen, workshop en/of LerenAanHuis kun je contact opnemen met Margriet Westerlaken via 0183 301 855 of 06 49 89 68 67.

De inloopspreekuren zijn voor €2,00 per dagdeel te bezoeken in:

  • De Bibliotheek CultuurPuntAltena in Nieuwendijk: iedere dinsdag van 09.30 tot 12.30 uur
  • De Nijenburcht in Rijkswijk: iedere woensdag van 13.30 tot 16.00 uur
  • d’Altenaer in Werkendam: iedere dinsdag van 09.30 tot 12.00 uur
  • BuBeClu in Wijk en Aalburg: iedere vrijdag van 09.30 tot 12.00 uur

Voor en door ouderen
De meeste vrijwilligers van SeniorWeb zijn van dezelfde generatie als de cursisten. Zij kunnen zich daarom goed inleven in hoe het voelt om als oudere geconfronteerd te worden met een samenleving waarin zich steeds meer zaken digitaal afspelen. Zij weten hoe het is om op latere leeftijd computervaardigheden onder de knie te moeten krijgen, en hebben dan ook veel geduld om dit op een rustige en begrijpelijke manier uit te leggen. De vrijwilligers hebben al ervaren hoe er, door het gebruik van een computer, een (digitale) wereld voor je open kan gaan. Het geeft hen daarom veel voldoening om kennis en vaardigheden die zij zelf hebben moeten leren, over te brengen op andere leeftijdsgenoten. Zij stimuleren dan ook graag het gebruik van computer, laptop, tablet, internet en e-mail.

Ben jij de nieuwe aanwinst?
Heb jij ook meer digitale kennis dan menig leeftijdsgenoot? En vind je het belangrijk dat meer senioren in jouw regio wegwijs worden op de computer en het wereld wijde web? Dan ben je als vrijwilliger van harte welkom je kennis en vaardigheden te delen tijdens de inloopspreekuren bij een inlooppunt bij jou in de buurt. We verwachten niet dat je alles van de digitale omgeving weet, maar je ziet het als een uitdaging om met nieuwe vraagstukken aan de slag te gaan. Hierbij kun je goed luisteren, heb je veel geduld en kun je je uitstekend inleven in leeftijdsgenoten die minder digitaal fit zijn. Je weet daarnaast goed in te schatten waar de cursist behoefte aan heeft. Ook wanneer je gespecialiseerd bent in één specifiek onderwerp, zoals Word, Excel, Windows of E-mail kunnen we je hulp goed gebruiken. Mocht je het leuk vinden om in een later stadium als docent cursussen te geven of privé LerenAanHuis te verzorgen, dan behoort deze optie zeker tot de mogelijkheden.

Vele voordelen
Nieuwe vrijwilligers worden begeleid en goed ingewerkt. Je loopt bijvoorbeeld eerst 1 à 2 dagen mee bij een inloopspreekuur voordat je zelf aan de slag gaat. Afhankelijk van je behoefte kunt je ook bijscholingscursussen volgen bij de overkoepelende vereniging SeniorWeb. Voor je vrijwillige inzet ontvang je een onkosten- en reiskostenvergoeding. Daarnaast ben je gratis lid van SeniorWeb en profiteer je daardoor van alle voordelen. Jij ontvangt bijvoorbeeld ieder kwartaal gratis het magazine Enter waardoor je op de hoogte blijft van de laatste digitale ontwikkelen: een handige informatiebron voor je vrijwilligerswerk. Door je aan te melden als vrijwilliger ben je automatisch ambassadeur van SeniorWeb. Je mag daardoor deelnemen aan de informatie- en inspiratiedagen waarbij je kunt bijpraten met collega vrijwilligers en interessante lezingen kunt volgen over de laatste digitale trends. Daarnaast word je uitgenodigd voor de jaarlijkse Ambassadeursdag: een dag vol feest, ontmoetingen, inspiratie en amusement.

Zin om aan de slag te gaan?
Lijkt het je ook te gek om te horen dat een cursist door jouw hulp eindelijk een e-mail naar zijn zoon in Canada heeft kunnen sturen? Door jouw uitleg over Facebook weer in contact is gekomen met een oude liefde? Of na jaren een fotoboek vol mooie herinneringen heeft kunnen maken dankzij jouw cursus fotobewerking? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Op zoek naar een leuke klus of zoek je zelf een vrijwilliger?
Bekijk dan onze Vacaturebank (voor de gemeenten Geertruidenberg, Werkendam en Woudrichem) of kijk op de website van Vrijwilligerscentrale Aalburg (voor de gemeente Aalburg). Schroom ook niet om contact met ons op te nemen, je bent van harte welkom!

Foto: Bart van der Putten fotografie

Meer inspirerende verhalen