Vrijwilliger worden

Wil jij graag vrijwilliger worden in de gemeente Altena of Geertruidenberg? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij zijn ervan overtuigd dat vrijwilligerswerk voor iedereen toegankelijk is: of je nou man of vrouw bent, oud of jong, wel of niet gestudeerd hebt en wel of geen betaalde baan hebt. Hoe mooi is het als je echt een verschil kunt maken in iemands leven door vrijwilligerswerk te doen dat aansluit bij jouw eigen wensen en interesses?

Vacature vinden

Om het complete aanbod aan vrijwilligersvacatures in jouw regio te bekijken ga je naar onze Vacaturebank. Heb je een passende vacature gevonden? Maak dan een gratis account aan om op de vacature te kunnen reageren. Wil je graag een oriënterend gesprek? Maak dan een afspraak via onze contactpagina. Je bent bij ons van harte welkom.

Voor elk wat wils

Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk. Zo zijn er langdurige klussen, maar ook tijdelijke en eenmalige klussen. Werktijden zijn vaak in overleg, dus voor zowel degenen die de hele week beschikbaar zijn, als voor degenen die maar een paar uurtjes per maand vrijwilligerswerk willen doen zijn er passende klussen te vinden. Je kunt vrijwilliger worden voor een organisatie, maar ook kiezen voor een één-op-één klus. Dit kan voor iedere doelgroep, van jongeren tot ouderen, en van mensen met een lichamelijke tot mensen met een geestelijke beperking. Daarnaast is er aan de ene kant vrijwilligerswerk dat gericht is op het oplossen van problemen. Denk hierbij aan buurtbemiddeling of ondersteuning bieden bij mobiliteit, scheiding, ziekte of juist bij het doen van de boodschappen. Aan de andere kant is er ook vraag naar gezelschap, een maatje om leuke activiteiten mee te doen zoals wandelen, koffie drinken, spelletjes doen, sporten, koken, tuinieren etc. Kortom, voor elk wat wils!

Zoals je ziet zijn er veel zaken om over na te denken en om een keuze in te maken. Wij helpen je graag om antwoorden te vinden op de vele mogelijk vragen waar je mee zit en hebben daarom alles overzichtelijk samengevat in de hand out ‘Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?’ (pdf).

Waarom vrijwilligerswerk ook voor jou interessant is

Het werk van een vrijwilliger is natuurlijk van groot belang in het algemeen of voor een specifiek deel van de maatschappij. Echter zijn er voor jou als vrijwilliger ook een aantal voordelen:

  • Waardering krijgen
  • Werk- en levenservaring opdoen
  • Jezelf ontwikkelen en eigen kwaliteiten ontdekken
  • Kennis op peil houden in je vakgebied (bij werkloosheid)
  • Gevoel nuttig en nodig te zijn in de maatschappij
  • Goed voor je CV (misschien leidt het wel tot een nieuwe baan!)
  • Nieuwe contacten opdoen / je netwerk uitbreiden
  • Een goede dagbesteding / structuur

Daarnaast heeft het Servicepunt Vrijwilligers een eigen Vrijwilligersacademie met een gevarieerd aanbod van cursussen, trainingen en e-learnings om jouw deskundigheid als vrijwilliger te bevorderen.